Hét kockázati tényező – Vigyázzon szíve egészségére!

Hét kockázati tényező, amely befolyásolható

 

Már korábbi bejegyzésemben említettem, hogy

a rendszeres testmozgás megfelezi a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az utolsó cigaretta eldobása után 5 évvel a szívbetegség és a szélütés kockázata a soha nem dohányzók kockázatának szintjére csökken.

Elég a feleslegesen cipelt túlsúly 5-10 %-ától megszabadulni, hogy értékelhetően csökkenjen a szívbetegség kockázata.

Már egyszerű étrendi változások is csökkenthetik a vér koleszterinszintjét.

A szívbetegség miatti halálozás az elmúlt évtizedekben 20 %-kal csökkent, és ez a csökkenés döntően az életmód-változtatásnak köszönhető.

 

Bár a kockázati tényezőket gyakran fontosságuk szerint osztályozzák, célszerűbb befolyásolható és nem befolyásolható kockázati tényezőkről beszélni.

 

Vajon a magas vérnyomás, mint kockázati tényező, befolyásolható?

Az 1960-as években végzett, a már mérföldkőnek tekintett vizsgálatok eloszlattak minden kétséget, és megerősítették, hogy a magas vérnyomás valóban jelentős kockázati tényező a koszorúér-betegség és a szélütés kialakulásában. A magas vérnyomás különösen veszélyes a szélütés vonatkozásában.

A jó hír ismételten az, hogy megfelelő életmóddal, az ideális testsúly megőrzésével, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető a magas vérnyomás-betegség, szakszóval hipertónia kialakulásának veszélye, vagy ha az mégis kialakul, akkor a fentiek megkönnyítik az eredmények kezelését. Tény, hogy a vérnyomás elfogadható szinten tartása fontos szerepet játszik mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzésben, a szívbetegségek és magas vérnyomás okozta egyéb szervkárosodások (pl. veseelégtelenség) kivédésében.

 

Következik hamarosan a 2. kockázati tényező. Vajon, mi lehet az? Figyelje a bejegyzéseket!

 

Van kérdése? Keressen bátran!

Hívjon fel most: +36 70 424 00 16

Forrás: Dr. James M. Rippe kardiológus szakorvos

 

| 2017. december 8.
Címkék: , , , , , ,


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A hozzászólásban használható HTML címkék és attribútumok:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..